De 17 Verdensmål. Målene blev vedtaget i september 2015 på FN topmødet i New York og trådte i kraft 1. januar 2016. De bygger videre på de otte 2015-mål, som viste, at det er muligt at opnå gode resultater, hvis den politiske vilje er tilstede.
I 2050 forventes 70 % af verdens befolkning at leve i byer. En bæredygtig verden starter altså med bæredygtige byer. Alle 17 Verdensmål er aktuelle for storbyer, og byer har med “Mål 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund”, fået en helt central rolle i at levere på målene inden 2030. Det gælder ikke mindst i Danmark, der ligger i verdenstoppen, når det gælder decentralisering. Hele 64 % af de offentlige udgifter administreres af kommuner og regioner, og det placerer Danmark på en international tredjeplads i økonomisk decentralisering, ifølge OECD. Som borgernær myndighed, og med verdensmålenes klare intention om involvering og inklusion, er byer unikt positionerede til at bidrage til realiseringen af Verdensmålene i Danmark, og til at sikre borgernes involvering i dette arbejde.
Indsats eller kategori
WHO, Sund By Netværket
Udgivelsesår
2019
Når vi er flere om at forebygge og skabe sundhedsfremmende lokalsamfund, har det størst effekt på danskernes folkesundhed
– Charlotte Iisager Petersen, Sekretariatschef