Ryge- og nikotinstop på dit sprog

Sund By Netværket har i samarbejde med Stoplinien igangsat det tværkommunale projekt: Ryge- og nikotinstop på dit sprog. Projektet har til formål at sikre, at alle borgere har lige adgang til og lige mulighed for at deltage i effektive ryge- og nikotinstop tilbud uanset køn, alder, uddannelsesniveau, geografi, eller etnicitet. Det tværkommunale projekt er støttet af Sundhedsfremmepuljen til og med 2026.

Formål

Ryge- og nikotinstop på dit sprogs formål er:

  • At opruste Stoplinien til at tilbyde individuelle telefoniske rådgivningsforløb og online gruppeforløb på tyrkisk og arabisk til alle uanset bopælskommune.
  • At udvikle og afprøve cost-effektive rekrutteringsstrategier og platforme i samarbejde med relevante aktører, heriblandt kommunerne apotekerforeningen, boligorganisationer, NGO’er m.fl.

Konkrete mål for Ryge- og nikotinstop:

  • At gennemføre en målgruppeanalyse for at kvalificere udvikling af rådgivnings- og rekrutteringsmaterialer samt en kommunikationsstrategi.
  • At udvikle rekrutteringsmaterialer på arabisk og tyrkisk der understøtter henvisningen til ryge- og nikotinstop til Stoplinien.
  • At udvikle kulturelt oversat stopmateriale på arabisk og tyrkisk til nyeste vidensniveau – med tilføjelse af nikotinstop på lige fod med rygestop – til afvikling af online gruppeforløb samt online individuelle forløb.
  • At udvikle materiale på arabisk og tyrkisk der gør det muligt for kommunale stopkonsulenter at komme i dialog med borgere omkring ryge- og nikotinstop og afholde stopforløb i egen kommune hvis det prioriteres.

Baggrund

 Sund By Netværket er optaget af lighed i sundhed og organisatorisk sundhedskompetence og finder det vigtigt, at alle borgere har lige adgang til og lige mulighed for at deltage i effektive sundhedstilbud. Det er derfor afgørende, at rygestopforløb arrangeres på en måde, så der er reel lige adgang for alle borgere, herunder borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Projektet tager derfor afsæt i vej 4,5,6 og 7 i Sundhedsstyrelsens rapport Sundhedskompetence i det danske sundhedsvæsen.

Vi har i Sund By Netværkets tidligere projekt Rygestop på dit sprog (RSPDS) fra 2019 erfaret, at rekruttering og stoprådgivning skal gribes forskelligt an – alt efter målgruppen. Og at en fælles kulturel oversættelse af materialet der bruges til stoprådgivning, er en nødvendighed, når man vil tilbyde kvalificerede stopforløb til forskellige etniske målgrupper.

Siden RSPDS’s afslutning i 2019 har Sund By Netværkets tobakstemagruppe erfaret, at kun få kommuner tilbyder stoptilbud på andre sprog end dansk, da de fleste kommuner ikke har ressourcer til en så specifik indsats. Kommuner oplever udfordringer med følgende områder som projektet adresserer:

  • Afholdelse af stopforløb til borgere med sprogbarrierer
  • Rekruttering af stoprådgivere med relevante sproglige kompetencer
  • Opdateret kulturelt oversat stopmateriale til stoprådgivere
  • Rekruttering af borgere til stopforløb.

Vision

Visionen med projektet Ryge- og nikotinstop på dit sprog er:

At sikre alle borgere lige adgang til og lige mulighed for at deltage i effektive ryge- og nikotinstoptilbud uanset køn, alder, uddannelsesniveau, geografi, eller etnicitet.

Fokus

Projektet foregår i perioden maj 2024 til december 2026.

Det forventes at minimum 450 borgere med arabisk eller tyrkisk baggrund, deltager i stoptilbud hos Stoplinien i projektperioden. I den forbindelse sigtes mod at afholde 90 individuelle rådgivningsforløb og 50 online gruppeforløb på Stoplinien.

Derudover forventes at minimum seks kommuner deltager aktivt i rekrutteringen til Stopliniens stoprådgivning. Projektet er for alle landets kommuner, og særligt kommuner fra Sund By Netværkets tobakstemagruppe, inviteres til at deltage i rekrutteringen.

Målgruppe

Den primære målgruppe for stoptilbuddet er borgere med tyrkisk eller arabisk baggrund, der ikke taler tilstrækkeligt dansk til at kunne deltage i tilbud på dansk og som ønsker et ryge- eller nikotinstoptilbud. Borgergruppen er kendetegnet ved en udsathed og sårbar position og bliver ofte mere og tidligere syge, og de mærker større konsekvenser af sygdommene. Der er ulighed i deres adgang og udbytte af sundhedsvæsenet generelt, herunder de kommunale forebyggelsestilbud såsom tobak og nikotinstop.

Den sekundære målgruppe er kommuner og andre aktører, herunder fx apoteker, boligselskaber, NGO’er, som kan spille en aktiv rolle i rekruttering og evt. levering af stoptilbud.

Find mere på sundeborgere.dk

Find din næste inspirerende case på Sunde borgere! Besøg sundeborgere.dk for at dykke ned i spændende fortællinger og viden om sunde fællesskaber.

Læs mere og bliv klogere i dag!

Kontakt

Har du spørgsmål eller ønsker at vide mere om Ryge- og nikotinstop på dit sprog?
Kontakt os for yderligere information og muligheder for samarbejde.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
ErrorHere