Fællesskaber og sundhed i naturen – del 1
Temagruppen udbyder i samarbejde med Eva Skytte et to-dagskursus i natur, udeliv og sundhedsfremme. Dette er kursets første dag. Dag 2 afholdes den 17. september. Det er en fordel at deltage begge dage.
At være i naturen har betydning for menneskers velvære både fysisk, psykisk og socialt. Forskning viser bl.a. at selv korte ophold udendørs giver nedsat puls og færre muskelspændinger, og at naturkontakt har positiv betydning for humøret, følelsen af overskud, velværet og selvtilliden.
Natur er godt for rigtig mange borgere. Men det er ikke ligegyldigt hvordan vi er og arbejder med borgerne i naturen eller hvordan vi planlægger.
I løbet af kurset vil du udvikle egen praksis i naturen og blive inspireret til at sætte naturen på dagsorden i dit arbejde og til at tage forskellige målgrupper med ud. Du vil få konkret inspiration til aktiviteter i naturen, til bålet som ”redskab”, småaktiviteter og naturaktiviteter, der kan inddrages i det brede sundhedsfremmende arbejde. Kursus vil bestå af oplæg og praksis i naturen og være relevant både hvis du arbejder i marken og/eller planlægger. Dele af kursusforløbet bruges til at udvikle egen praksis og inspirere til konkrete handlinger i jeres hverdag.
Naturen rummer unikke muligheder for leg, bevægelse, fysisk aktivitet, mental sundhed og fællesskaber på tværs af generationer. Aktiviteterne spænder fra ro og fordybelse til høj puls og store armbevægelser. Der er mange gode grunde til, at ”kigge ud” og bruge naturen i det brede sundhedsfremmende arbejde, så vi håber at se dig til to inspirerende dage i naturens tegn. Kurset fungerer som åbne temagruppemøder, hvor vi dog meget gerne ser, at man deltager begge dage, hvis man tilmelder sig kurset.
Om kursusholderen: Eva Skytte: er specialkonsulent indenfor sundhed, læring og livskvalitet i naturen. Hun har bred viden om brug af natur til at styrke forskellige målgrupper bl.a. fra sin tid i Red Barnet og Dansk Skovforening. Eva arbejder blandt andet med metodeudvikling, undervisning og rådgivning samt udvikling af det natursociale felt. Uddannet miljøbiolog med bifag i kommunikation, naturvejleder og examineret psykoterapeut og medforfatter til bogen ”Ud i naturen – ind i fællesskabet”.
Formål med kurset:
- at udvikle egen praksis i naturen (for forskellige målgrupper)
- at få konkret inspiration til aktiviteter i naturen, til bålet som ”redskab”, småaktiviteter og naturaktiviteter, der kan inddrages i det brede sundhedsfremmende arbejde
- kurset vil bestå af både oplæg og praksis i naturen, og være relevant både hvis du er i marken og hvis du er planlægger
- dele af kursusforløbet bruges til at udvikle egen praksis og inspirere til konkrete handlinger i din dagligdag
Vi skal være ude en del af tiden uanset vejr, så hop i det praktiske tøj.
Program for dagen:
9.30 Kaffe og ankomst
10.00 Velkommen
10.15 De gode argumenter for at gå ud – oplæg
11.00 Ud i naturen! Vi går ud og afprøver konkrete aktiviteter, som kan bruges i egen praksis
12.00 Hvad vil jeg selv gå hjem og gøre? Mulighed for at udvikle egen praksis
12.45 Frokost og netværk
13.30 Naturens betydning for fællesskabet
14.00 En fællesskaben tilgang
14.45 Kaffe og frugt
15.00 Bygge bro til egen praksis + sparring på egen praksis
15.30 Opsamling
15.45 Afrunding på dagen
16.00 Tak for i dag