Alkohol
Styrke samarbejde og udvikling af forebyggelsen på alkoholområdet i landets kommuner og regioner
Sund By Netværkets temagrupper er faglige netværk, hvor kommunale og regionale medarbejdere deler erfaringer og omsætter viden til sundheds- og forebyggelsesindsatser tæt på det levede liv.
Temagrupperne styrker folkesundheden gennem lokal handling, kompetenceudvikling og tværfagligt samarbejde. De udvider netværk og skaber plads til nye medlemmer, der vil fremme flere sunde leveår for alle danskere.
Styrke samarbejde og udvikling af forebyggelsen på alkoholområdet i landets kommuner og regioner
Ny temagruppe om det gode seniorliv er netop startet og et engageret forpersonskab er i fuld gang med årsplan for
Denne temagruppe arbejder med dokumentation og evaluering i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde.
Nyeste viden og en implementeringspakke til støtte for lokalt arbejde med faldforebyggelse
I temagruppen vil vi udveksle erfaringer og styrke fagligheden i forbindelse med de kommunale indsatser målrettet overvægt.
Arbejder for at fremme sunde rammer i landets kommuner ved at udvikle indsatser indenfor fysisk aktivitet
Kunst og kulturaktiviteter har et særligt potentiale for at løfte borgernes sundhed og trivsel. På tværs af sektorer, organisationer og
Et netværk for ledere, der ønsker sparring og professionel udvikling i arbejdet med især sundhedsfremme og forebyggelse. Baggrund Formål og
Uligheden i sundhed er enorm, når økonomi, uddannelse, geografi og samliv krydses med køn.
Bruger natur og udeliv til sundhedsfremme og forebyggelse i og på tværs af forvaltningsområder i kommunerne
Seksuel sundhed ikke kun et spørgsmål om reproduktion eller risiko for smitte af seksuelle overførbare infektioner, men omhandler også borgernes sundhed og trivsel gennem hele livet.
Samarbejde mellem det offentlige (herunder kommuner), civilsamfundet, og erhvervslivet om sundhed i lokalsamfundet.
Sund By Netværket i samarbejde med Danske Regioner – en løftestang for et styrket samarbejde mellem regioner, almen praksis og kommuner
Arbejdspladsen og arbejdslivet generelt er en velegnet arena for sundhedsfremmende og forebyggende indsatser
Hvordan er det nu lige, at vi kan arbejde med Verdensmålene lokalt? Hvordan kan vi omsætte Verdensmålene til praksis?
WHO Netværket har til formål at styrke samarbejdet og koordineringen mellem byerne samt Sund By Netværkets sekretariat.
Når vi er flere om at forebygge og skabe sundhedsfremmende lokalsamfund, har det størst effekt på danskernes folkesundhed
– Charlotte Iisager Petersen, Sekretariatschef
Læs mere om Alkohol eller kontakt alle i temagruppen
Hvert år dør over 3.000 personer med alkohol, som enten den primære eller medvirkende dødsårsag, og en stor del af den sociale ulighed i dødelighed skyldes alkohol. Alkoholforebyggelse er derfor et vigtigt indsatsområde, når det handler om at skabe øget lighed i sundhed. Gennem en koordineret forebyggende indsats kan kommunerne nå flere mennesker med alkoholproblemer, opspore og hjælpe børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer, motivere borgere med et risikabelt alkoholforbrug til at justere deres alkoholvaner og forebygge, at børn og unge får et risikabelt alkoholforbrug.
Temagruppens formål er at styrke samarbejde og udvikling af det lokale folkesundhedsarbejde på alkoholområdet i landets kommuner og regioner. Vi mødes 2-3 gange om året – både fysisk og virtuelt – og hvert møde har et eller flere aktuelle temaer med berøring til alle relevante målgrupper for alkoholforebyggelse; dvs. børn, unge, voksne og seniorer. Vi udgør et stærkt netværk omkring denne vigtige dagsorden, hvor der altid er plads til nye medlemmer.
Temagruppen søger ligeledes indflydelse på lokale, nationale og internationale strømninger indenfor alkoholforebyggelse gennem formidling, netværk og samarbejde udadtil; bl.a. ved at bidrage med praksisnære erfaringer fra kommunal implementering til faglige anbefalinger, men også i regi af WHO og deres arbejde med at reducere følgerne af et for højt alkoholforbrug.
Læs mere om Det gode seniorliv eller kontakt alle i temagruppen
Hvordan kan det gode seniorliv se ud – set med forebyggende og sundhedsfremmende briller? Samfundsmæssigt er der kommet et større fokus på sund aldring, – altså at ældre ikke bare lever længere, men at de ekstra leveår også er med godt helbred og god livskvalitet. Overgangen fra arbejdsliv til seniorliv betyder for mange ny energi og et åbent vindue til sundhedsfremmende aktiviteter, – forudsat muligheden for at leve i miljøer, som understøtter og fastholder egne ressourcer og funktionsmæssige færdigheder.
I temagruppen om ’Det gode seniorliv’ udveksler vi praksisnær erfaring og viden om, hvordan det gode seniorliv kan komme alle seniorer til gavn. Vi skaber værdi for alle borgere, – også de svage, sårbare, ensomme og marginaliserede med et begrænset socialt netværk, men også for de sundhedsmedarbejdere, der har deres daglige arbejde blandt ældre medborgere.
Ved alle vores aktiviteter bestræber vi os derfor på – foruden at inddrage den mest aktuelle viden om sund aldring – altid at have borger- og medarbejderperspektivet med. Vi er en helt ny temagruppe, som gerne vil have endnu flere med til at udfolde alle de perspektiver, der knytter sig til et godt seniorliv. Vi er kun lige startet…
Læs mere om Dokumentation og evaluering eller kontakt alle i temagruppen
Viden om implementering af virksomme indsatser, og den borgernære værdi af en given sundhedsfremme- eller forebyggelsesindsats, efterspørges i den kommunale praksis, som afsætfor strategiske prioriteringer og lokale satsninger på folkesundhedsområdet.
Men ’Hvad virker for hvem? Hvorfor? Og under hvilke omstændigheder?’ Det spørgsmål adresserer temagruppen for dokumentation og evaluering i en kommunal kontekst, med det formål, at styrke grundlaget for den lokale implementerings- og forandringskraft, og derigennem skabe mere værdi og mere sundhed for pengene.
I temagruppen har kommunale medarbejdere siden 2016 inspireret hinanden og delt viden om og praksisnære erfaringer med dokumentation og evaluering på sundhedsfremme- og forebyggelsesområdet.
Derudover har temagruppen bidraget til udarbejdelsen af Sund By Netværkets kommunale evalueringsværktøj, der er udarbejdet i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed. Værktøjet er dels et bidrag til fagprofessionelles kommunale praksisnære evalueringsarbejde og dels et bidrag til at kvalitetssikre kommunernes indsatser på folkesundhedsområdet ud fra et evidensbaseret evalueringsfagligt grundlag. Det kommunale evalueringsværktøj bringes i anvendelse under temagruppemøderne med afsæt i konkrete cases fra praksis, dilemmaer, aktuelle problemstillinger eller nye tilgange/metoder på dokumentations- og evalueringsområdet.
Læs mere om Faldforbyggelse eller kontakt alle i temagruppen
Faldulykker koster – ikke kun i kr. og ører, men også i fysiske, psykiske og sociale følger. Fald er den mest almindelige form for ulykke blandt ældre mennesker og er man faldet én gang, har man to til tre gange større risiko for at falde igen inden for et år, hvis der ikke handles på det, der var grunden til det første fald. I temagruppen om faldforebyggelse udveksler vi viden om og erfaringer med at identificere risikofaktorer, så kommunerne bliver bedre klædt på til at arbejde med forebyggelse af fald. Hoftebrud skyldes i 95 pct. af alle tilfældene et fald, og halvdelen af dem, der pådrager sig et hoftebrud, kommer aldrig op at gå igen.
Et fald kan derfor stå i vejen for et ellers godt seniorliv med trivsel og livskvalitet. I temagruppen om faldforebyggelse bestræber vi os derfor på at komme omkring såvel fysiske som psykiske risikofaktorer, når vi planlægger aktiviteter. Vi har i temagruppens levetid haft fornøjelsen af flere eksterne samarbejdspartnere ed aktuel forskningsviden; aktuelt Københavns Professionshøjskole, Sygeplejerskeuddannelsen, Forskning og Udvikling og kan derfor være fælles om at omsætte faglig viden og anbefalinger til praksisnære fadforebyggende handlinger. Vi mødes to gange om året – skiftevis øst og vest for Storebælt – og temagruppen har altid plads til nye medlemmer.
Læs mere om Forebyggelse af overvægt eller kontakt alle i temagruppen
Der er rigtig meget vi ikke ved, når det handler om, hvad der forårsager overvægt, hvordan vi forebygger det, og hvornår overvægten har negative konsekvenser for vores sundhed og trivsel. Vi ved dog, at vægtstigmatisering er en udfordring, som mange mennesker med overvægt oplever, både fra sig selv og i mødet med omverden. I temagruppen er vi optaget af, hvordan vi forebygger overvægt blandt børn, unge og voksne samtidig med, at vi har den respektfulde dialog og kommunikation med den enkelte borgere – både skriftligt og mundtligt.
Læs mere om Fysisk aktivitet eller kontakt alle i temagruppen
Det er velkendt, at fysisk aktivitet øger sundheden og forebygger en lang række sygdomme og tidlig død. Fysisk aktivitet sammen med andre og som en del af et socialt fællesskab, kan også have positiv betydning for den mentale sundhed og den enkeltes trivsel. Omvendt er fysisk inaktivitet og en stillesiddende hverdag blandt de vigtigste risikofaktorer for folkesundheden, og for samfundet medfører fysisk inaktivitet store udgifter til behandling, pleje og andre offentlige udgifter.
Fysisk aktivitet har også betydning for børn og unges sundhed. Hos børn styrker bevægelse den motoriske udvikling og de motoriske kompetencer, hvilket styrker barnets forudsætninger for at være fysisk aktiv. For større børn medfører fysisk aktivitet bedre kondition, stærkere knogler, mindre fedt i blodet mm. Derudover kan et fysisk aktivt liv som barn være med til at forebygge sygdomme senere hen i livet.
Der er god dokumentation for, at strukturelle tiltag, der gør det sunde og aktive valg til det nemme valg, er med til at nedbringe uligheden i sundhed. Dette gælder også i forhold til fysisk aktivitet, hvor tilgængelighed for alle til f.eks. cykelstier, legepladser, sportspladser og natur i både by og land, kan være med til at skabe mere bevægelse i hverdagen for den enkelte
Med det afsæt arbejder temagruppen for at skabe et forum for vidensdeling og erfaringsudveksling blandt kommuner på tværs af landet, for her igennem at skabe stærke samarbejdsrelationer, mere aktivitet og styrke fagligheden. Via temagruppen vil der være gode muligheder for at danne partnerskaber på tværs af kommuner og relevante aktører eller at samles om fælles ansøgninger, projekter og indsatser. I temagruppen er det desuden et ønske, at medlemmerne præsenteres for forskningsresultater relateret til fysisk aktivitet og tilegner sig ny viden samt at forskningsinstitutionerne modtager input om hvad der foregår ude i den kommunale praksis. . På netværksmøderne vil man derfor løbende møde forskere, som man kan netværke med og evt. indgå i et forskningssamarbejde med.
Læs mere om Kultur og sundhed eller kontakt alle i temagruppen
I temagruppen Kultur og sundhed tager vi afsæt i det helt særlige potentiale for at løfte borgernes sundhed og trivsel, der ligger i at bruge kunst og kultur i det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i kommunerne på tværs af sektorer, fagskel, civilsamfundsorganisationer, kulturinstitutioner, foreninger og borgere. I temagruppen bygger vi videre på de mange gode erfaringer med – og det voksende evidensgrundlag for – brugen af kulturen som løftestang for en bedre folkesundhed. Vi omsætter i fællesskab til praksis, og vi inspirerer hinanden til at sammentænke kultur og sundhed med det fælles mål at få flere mennesker til at opleve, at de gennem kulturen er blevet en del af aktive, meningsfulde fællesskaber, som øger deres trivsel.
I temagruppen Kultur og sundhed opkvalificerer vi kommunernes arbejde med at indtænke kulturen i det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde. Vi erfaringsudveksler, vidensdeler, sparrer og inspirerer hinanden til at udvikle og afprøve sundhedsfremmeindsatser (eller små prøvehandlinger), der gør brug af kunst, kultur og kreative metoder, og til at arbejde strategisk og organisatorisk med feltet kultur og sundhed, så betydningen af kulturområdet som sundhedsfremme synliggøres og prioriteres, også politisk. Fra forskning og erfaring ved vi blandt andet, at kunst- og kulturaktiviteter har et særligt potentiale som katalysator for fællesskaber og social inklusion, at kunst og kultur som fælles rum er med til at udligne hierarkier og bane vejen for samarbejde og fællesskabelse på nye måder, at det at være beskæftiget med/omgivet af kunst og kultur generelt er med til at give os bedre velvære, og at deltagelse i kulturaktiviteter åbner nye handlemuligheder hos den enkelte. Den indsigt prøver vi at tage som egen medicin, når vi i fællesskab omsætter viden til handling og helt praksisnært inspirerer hinanden – og øver os.
Temagruppen er for alle! Tag fat i os, hvis du er blevet nysgerrig.
Læs mere om Ledernetværket eller kontakt alle i temagruppen
Tekst om denne temagruppe kommer snart…
Læs mere om Mænds sundhed eller kontakt alle i temagruppen
Teksten kommer snart…
Læs mere om Natur, udeliv og sundhedsfremme eller kontakt alle i temagruppen
Tekst om denne temagruppe kommer snart…
Læs mere om Seksuel sundhed eller kontakt alle i temagruppen
Tekst om denne temagruppe kommer snart…
Læs mere om Strategisk lokalsamfundsudvikling eller kontakt alle i temagruppen
Hvordan kan vi bruge lokalsamfundet som arena til at styrke menneskers sundhed, helbred og trivsel? Netop det spørgsmål er vi optaget af i temagruppen om Strategisk lokalsamfundsudvikling – med et særligt fokus på dem, som vi har sværest ved at motivere og engagere (nå), gennem velkendte sundhedsfremme- og forebyggelsesindsatser. Temagruppen tager altid et nært og lokalt afsæt – med perspektiver, der viser de muligheder, der er i at arbejde med at fremme befolkningens sundhed og trivsel dér, hvor vi bor og lærer, leger, arbejder og føler os trygge – og færdes i det daglige.
Temagruppen adresserer de strategiske greb til at tale de sundhedsfremmende og forebyggende lokalsamfundsperspektiver ind i en økonomisk, politisk og administrativ/faglig prioritering. Derudover arbejder vi på at skabe synergi på tværs af arenaer, aktører og sektorer, ligesom vi agendastætter og ser på, hvad der skal til for at mobilisere og aktivere lokalsamfundets mange forskellige ressourcer som middel til dels at fremme borgernes trivsel og sundhed og dels at styrke lokalsamfundets udvikling og robusthed.
Læs mere om Tobak og nikotin eller kontakt alle i temagruppen
Det er ingen nyhed, at tobaks- og nikotinprodukter er sundhedsskadelige. Så hvordan kan vi hjælpe flere til at tage skridtet og komme ud af afhængigheden, og hvordan forebygges ryge- og nikotinstart?
I tobakstemagruppen arbejder vi aktivt mod en røgfri fremtid i 2030 ved at styrke sammenhæng og udvikling i folkesundhedsarbejdet på tobaks- og nikotinområdet til gavn for befolkningens sundhed.
I temagruppen styrker vi den fælles indsats mod tobak og nikotin, og vi skaber lige muligheder for, at alle borgere modtager forebyggende tilbud. I temagruppen er det et ønske, at vidensdele og erfaringsudveksle på tværs af landet, med det sigte at udbrede effektive metoder og værktøjer. Med afsæt i nationale anbefalinger, kommunernes mange erfaringer og samarbejdsrelationer med statslige og private aktører, er det ambitionen at øge røg- og nikotinfriheden blandt danskerne. Temagruppen mødes flere gange årligt – både fysisk og digitalt, bidrager med høringssvar og understøtter større indsatser i regi af Sund By Netværket.
TAK!
Hej !
Vi er i gang med at udvikle vores hjemmeside – og vi lancerer en ny i starten af januar 2025. Knapperne virker dog stadig, og du er velkommen til at udforske siden. Hvis du vil i kontakt med sekretariatet, så skriv til post@sundbynetvaerket.dk.
Tak for din tålmodighed!
Kontakt temagruppen om Alkohol enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Det gode seniorliv enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Dokumentation og evaluering enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Faldforbyggelse enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Forebyggelse af overvægt enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Fysisk aktivitet enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Ledernetværket
Kontakt temagruppen om Mænds sundhed enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Natur, udeliv og sundhedsfremme enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Seksuel sundhed enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Strategisk lokalsamfundsudvikling enkeltvis eller samlet
Kontakt temagruppen om Tobak og nikotin enkeltvis eller samlet