Initiativ til at øge politisk forankring af folkesundhed

Sund By Netværket udgiver til december 2013 en lille pjece og to korte film om, hvorfor folkesundhed er langt mere end fravær af sygdom, hele kommunens ansvar, og hvorfor det kan betale sig at fremme sundhed. Afsættet er et norsk initiativ, hvor det norske nationale Healthy Cities Network Sunne Kommuner har fokuseret på øget forankring af lokalpolitisk ansvar af folkesundhed. Det er sket med hovedbudskabet om, at folkesundhed også handler om at skabe gode rammer for livskvalitet og trivsel. Politikerne har trumfkortet på hånden: Folk jagter det, der er billigt, moderigtigt, behageligt og lovligt. Med disse virkemidler kan man påvirke borgernes adfærd, – og gøre det let at vælge sundt.

En af de vigtigste erfaringer fra det norske projekt var at involvere politikere i udarbejdelsen af materialet. Nordmændene havde en dogmeregel om, at politikerne altid fik ret mht. ordvalg, billedmateriale og omfang. Den erfaring ønsker vi i Danmark at benytte os af. Vi har inviteret politikere fra syv SBN-kommuner til et fokusgruppe-interview, hvor vi præsenterer en proto-type på pjecen og lytter til holdninger om optimal formidling af budskaberne.

Vi er derudover i gang med at undersøge hos nordmændene om vi kan besøge dem i september, for at lære meget mere om processerne bag det norske initiativ til inspiration til de nyvalgte danske kommunalpolitikere. Falder det hele på plads sender vi mail direkte til koordinatoren, og skriver derom på hjemmesiden i kalenderen og på forsiden.

Tjek Sunne Kommuners site om ”Ta’ vare på velgerne dine” – som er titlen på det norske initiativ.