Kommunerne skal blive endnu bedre til at samskabe med borgerne

Samskabelse skaber robuste borgere og det er godt for folkesundheden. Vi skal derfor blive endnu bedre til at invitere borgerne med ind i løsningen af de kommunale sundhedsopgaver, siger formand for Sund By Netværket, Otto Ohrt.

otto debat


Sund By Netværkets formand, Otto Ohrt debatterede tidlig lørdag morgen på Folkemødet om brugen af frivillige i det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde i kommunen. De mange morgenfriske fremmødte overværede en spændende debat, hvor formandens klare budskab var, at kommunerne skal invitere borgerne indenfor. I stedet for at lave aktiviteter for borgerne, skal vi understøtte borgerne i de initiativer borgerne selv tager – og samskabe med borgerne.

 

”Der kan oftest sættes lighedstegn mellem engagement, lyst til at tage en aktiv del i samfundet og borgerens sundhedstilstand. Det er derfor vigtigt, at vi tager dialogen med borgerne og inddrager dem i sundhedsindsatsen” – Otto Ohrt, formand Sund By Netværket

Samtidig understreger Otto Ohrt, at man med samskabelsesdagsordenen aktiverer flere socialgrupper end når man ensidigt fokuserer på at inddrage frivillige.

Fagforeningerne var også repræsenteret i debatten med bl.a. FOA og Dansk Sygeplejeråd, der var mere forbeholden over for inddragelsen af frivillige i sundhedsvæsnet. Dansk Sygeplejeråd næstformand, Anni Pilgaard sagde bl.a. at det var vigtigt med klare aftaler og rammer mellem frivillige og de fagprofessionelle, hvilket Otto Ohrt nikkede enigt til.