Stadig flere kommunale arbejdspladser bliver røgfri

Ny kortlægning viser, at røgfri arbejdstid bliver mere og mere udbredt blandt danske kommuner. Selvom rygeforbud i arbejdstiden kan bringe danskernes sind i kog, viser den nyeste undersøgelse af danskernes holdning til tobak, at hver anden dansker synes, at det er en god idé. Kun 27 procent er imod.


Flere og flere kommuner vælger at forbyde rygning i arbejdstiden. For to år siden havde kun 15 kommuner indført Røgfri arbejdstid. Det tal er i dag steget til 21. Derudover angiver 11 kommuner, at de forventer at have indført, eller at være i gang med at indføre, Røgfri arbejdstid inden for de næste tre år, viser en ny kortlægning foretaget af Hjerteforeningen i samarbejde med Sund By Netværket.

Hjerteforeningen og Sund By Netværket anbefaler først og fremmest Røgfri arbejdstid, som et effektivt middel til at fremme rygestop blandt danskerne, men også til at forebygge rygestart hos unge.

I KL’s forebyggelsesudspil ‘Forebyggelse for fremtiden’ findes der gode intentioner om røgfri arbejds- og skoletid.

Tiltagende opbakning hos befolkningen

Selvom et forbud mod rygning i arbejdstiden er et af de tiltag, der kan bringe sindene i kog i den folkelige debat, viser den nyeste undersøgelse af danskernes holdning til tobakskontrol, som Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse har fået foretaget, at halvdelen af danskerne bakker op om Røgfri arbejdstid. Kun 27 procent er i dag imod tiltaget.

Argumenter om, at rygeforbud i arbejdstiden er et formynderisk statsligt indgreb i den personlige frihed, får en hård medfart af Hjerteforeningen. Her mener administrerende direktør, Kim Høgh, at det er på tide, at kommunerne påtager sig deres del af ansvaret for medarbejdernes sundhed.


Læs mere


kontakt

Otto Ohrt

Sundhedschef

Organisation
Aarhus Kommune

Telefon: 60 20 65 54