Stadig flere kommunale arbejdspladser bliver røgfri
Ny kortlægning viser, at røgfri arbejdstid bliver mere og mere udbredt blandt danske kommuner. Selvom rygeforbud i arbejdstiden kan bringe danskernes sind i kog, viser den nyeste undersøgelse af danskernes holdning til tobak, at hver anden dansker synes, at det er en god idé. Kun 27 procent er imod.
Flere og flere kommuner vælger at forbyde rygning i arbejdstiden. For to år siden havde kun 15 kommuner indført Røgfri arbejdstid. Det tal er i dag steget til 21. Derudover angiver 11 kommuner, at de forventer at have indført, eller at være i gang med at indføre, Røgfri arbejdstid inden for de næste tre år, viser en ny kortlægning foretaget af Hjerteforeningen i samarbejde med Sund By Netværket.
- Det er dejligt at se, at udviklingen går den rigtige vej. Heldigvis er det ved at gå op for kommunerne, at de er nødt til at tage nye midler i brug, hvis medarbejderne skal få succes med at kvitte tobakken. Men udviklingen skal speedes op, hvis vi skal nå Christiansborgs mål om en røgfri generation i 2030, siger administrerende direktør i Hjerteforeningen, Kim Høgh.
Hjerteforeningen og Sund By Netværket anbefaler først og fremmest Røgfri arbejdstid, som et effektivt middel til at fremme rygestop blandt danskerne, men også til at forebygge rygestart hos unge.
- I Sund By Netværket tør vi godt gå ud og anbefale kommuner at indføre Røgfri arbejdstid. Hvis vi som kommuner og ansatte går forrest, er det også et tydeligt signal overfor vores borgere, og især vores børn og unge, om at det ikke er fedt at ryge – så hvis vi vil arbejde for en røgfri generation 2030 må vi være med til at tage action for at få tingene til at ske, udtaler Otto Ohrt, formand for Sund By Netværket.
I KL’s forebyggelsesudspil ‘Forebyggelse for fremtiden’ findes der gode intentioner om røgfri arbejds- og skoletid.
- Hjerteforeningens og Sund By Netværkets nye materiale ‘Røgfri arbejdstid’ sætter handling bag ordene, og giver en konkret guide til hvordan man kan indføre det i kommunen. En løsning som understøtter kommunerne i at få færre rygere, siger Otto Ohrt.
Tiltagende opbakning hos befolkningen
Selvom et forbud mod rygning i arbejdstiden er et af de tiltag, der kan bringe sindene i kog i den folkelige debat, viser den nyeste undersøgelse af danskernes holdning til tobakskontrol, som Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse har fået foretaget, at halvdelen af danskerne bakker op om Røgfri arbejdstid. Kun 27 procent er i dag imod tiltaget.
Argumenter om, at rygeforbud i arbejdstiden er et formynderisk statsligt indgreb i den personlige frihed, får en hård medfart af Hjerteforeningen. Her mener administrerende direktør, Kim Høgh, at det er på tide, at kommunerne påtager sig deres del af ansvaret for medarbejdernes sundhed.
- Hensynet til den personlige frihed er ikke meget værd, hvis det er på bekostning af de ansattes helbred og gode leveår. Når modstanden hos befolkningen ikke er større, er det på tide, at arbejdsgiverne begynder at tage medansvar for at skabe sunde rammer for deres ansatte, så det bliver nemmere at stoppe med at ryge, siger Kim Høgh.
Læs mere
kontakt
Organisation
Aarhus Kommune