WHO konference: Tag politisk ansvar

På konferencen deltog 300 medlemmer af netværket i Europa. Både bymedlemmer (i Danmark er Horsens, København og Frederiksberg byer i Healthy Cities) og det nationale netværk (Sund By Netværket er nationalt netværk i Healthy Cities Network) deltog i de tre konferencedage. Fra Danmark deltog otte: tre fra Horsens, én fra København, to fra Frederiksberg samt Otto (formand for Sund By Netværket) og Charlotte fra sekretariatet. Se liveopdateringer via vores Twitter profil @SundByNet.  

Det overordnede tema på konferencen var ”Det politiske valg for sunde byer” – altså hvilke politiske valg, der er grundlæggende for fokus på og engagement i at prioritere sundhedsfremme og forebyggelse. Talerækken var lang, men her er et udvalgt dyk:

Christine McLaren om Happy Cities
Hvordan sættes byen i spil som medskaber af menneskelig ”happiness”? Sundhed og happiness hænger uløseligt sammen. Begge aspekter har afgørende betydning for den måde vi designer vores byer og nærmiljøer. I Canada, hvor Christine kommer fra, har dette aspekt været et forskningsobjekt i årtier hvor eksperimenter og working-labs har været igangsat for at indsamle viden og erfaring med at happiness og wellbeing er et legitimt og nødvendigt mål for en by. Vi deltog på en workshop med Christine McLaren og inviterede hende tilmed til Danmark. Så nu krydser vi fingre for at hun har mulighed for at komme på Sund By Netværksdagene i marts og desuden er flere projektideer blevet sået – så måske et nyt projekt om Happy Cities i Danmark ser dagens lys i løbet af året.

Nicole Valentine og Charlotte Marchandise-Franquet om Health in All Policies (HiAP)
WHO har udgivet en manual til indarbejdelse af ”sundhed i alle politikker” (HiAP). Manualen giver en præcis ”how to do” planlægning, implementering og evaluering af HiAP. Gennemgås manualen fra A-Z estimeres det, at man skal bruge to-tre dage på arbejdet. På konferencen fik vi på en workshop inspiration til arbejdet, og vi aftalte med vores nordiske samarbejdspartnere (Sunne Kommuner fra Norge og Healthy Cities Netvärket fra Sverige), at vi sammen vil tilbyde en nordisk gennemgang/workshop af dokumentet. Planlægning heraf tager vi fat på i sekretariatet efter sommeren. De 12 step lyder (Hermed link til manualen på engelsk):

1. Introduktion – sociale determinanter på sundhed
2. Facts om (u)lighed i sundhed
3. HiAP
4. Proces for at udvikle en politik
5. Regeringens rolle
6. Kommunikationsplan – tjekliste
7. Samfundets rolle
8. At forhandle om sundhedsområdet
9. Implementering på lokal, regional og national niveau
10. Evaluering af fremskridt
11. Vigtigheden af ledelse
12. Næste skridt – læringen i praksis.

 


kontakt

Otto Ohrt

Sundhedschef

Organisation
Aarhus Kommune

Telefon: 60 20 65 54

Charlotte Iisager Petersen

Sekretariatschef

Organisation
Sund By Netværket

Telefon: +4524804503