Det overordnede mål med projektet er at fremme borgernes mentale sundhed. Vi ønsker at yde et kvalificeret bidrag til vores fælles viden om, hvad der – her i Danmark – virker i det sundhedsfremmende arbejde, der knytter sig til vores mentale sundhed. Motiveret i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om mental sundhed, der anbefaler ”indretning af uderum” som én af indsatserne til fremme af den mentale sundhed, vil vi undersøge og også skabe ny viden om, hvordan vi bedst bruger naturen i det mentale sundhedsfremmearbejde.
Vi vil gennem et praksisnært aktionslæringsforløb i seks danske kommuner bruge naturen som omdrejningspunkt for at skabe og udvikle konkrete, lokale projekter, der gennem skabende fællesskaber og involverende deltagelse, bidrager til borgernes mentale sundhed. Vi vil samtidig belyse, hvad naturen særskilt kan bidrage med i kommunernes mentale sundhedsfremmearbejde, og om der er en særlig værdi knyttet til sundhedsfremmende aktiviteter i natur og uderum.
Aktionslæringsgrupperne i de seks kommuner er ideelt set sammensat således: En sundhedskonsulent, en byplanlægger, en frivillighedskonsulent og evt. en frivillig/ekstern ressource. Denne sammensætning for at sikre en tværgående forankring i den kommunale forvaltning og dens omgivelser, og for at skabe en optimal kontekst for at få et mikro-univers af nye muligheder for sundhedsfremmende indsatser til at gro frem. Målgruppen for projektet er potentielt alle borgere i de rekrutterede seks kommuner. Vi ønsker at påvirke den mentale sundhed til et generelt, kvalitativt løft i velfærden. Den primære målgruppe for selve aktionslæringsforløbet er deltagerne i de tværfaglige aktionslæringsgrupper i hver kommune, der efter endt forløb tænkes at fungere som en slags ambassadører, der bidrager konstruktivt til et løft af det lokale mentalt sundhedsfremmende arbejde relateret til naturen.
På materialsiden kan du finde relevante materialer om projektet, som du kan downloade og bruge i dit arbejde.
Bemærk, at det i øjeblikket ikke er muligt at få adgang til siden, da hjemmesiden stadig er under udvikling.
Find din næste inspirerende case på Sundeborger! Besøg sundeborger.dk for at dykke ned i spændende fortællinger og viden om sunde fællesskaber.
Læs mere og bliv klogere i dag!
Har du spørgsmål eller ønsker at vide mere om projektet?
Kontakt os for yderligere information og muligheder for samarbejde.
Når vi er flere om at forebygge og skabe sundhedsfremmende lokalsamfund, har det størst effekt på danskernes folkesundhed
– Charlotte Iisager Petersen, Sekretariatschef