Sund By Netværket har i samarbejde med Danmarks Underholdningsorkester og Aktionsuniversitetet inviteret syv medlemskommuner til at blive en del af aktionslæringsforløbet Kulturens Rige, hvor vi arbejder med, hvordan kommunen kan bruge kulturen som løftestang for det mentalt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde – på tværs af afdelinger, forvaltninger og eksterne aktører, herunder kulturinstitutioner og foreninger og borgere.
LÆS evalueringsrapporten fra Kulturens Rige her
Vision
Projektet bygger videns- og erfaringsmæssigt blandt andet på WHO’s nyligt præsenterede rapport “Health Evidence Network synthesis report 69: What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being?”, der konkluderer, at kunst og kulturelle oplevelser kan være med til at gøre os sundere, både fysisk og mentalt.
Kulturens Rige skal bane vejen for, at kunst og kultur i højere grad anvendes rammesættende og strukturelt i det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i kommunerne, på tværs af afdelinger, forvaltninger og eksterne aktører – herunder frivillige foreninger og borgere.
Baggrund
- at kunst- og kulturaktiviteter har et særligt potentiale som katalysator for fællesskaber, social inklusion og social kapital
- at kunst og kultur som fælles rum (/tredje) er med til at udligne hierarkier mellem fx kommunale medarbejdere og borgere, da man mødes på fælles grund – det baner vejen for samarbejde og fællesskabelse på nye måder
- at det at være beskæftiget med/omgivet af kunst og kultur generelt giver os bedre velvære/trivsel
- at kunst og kultur skaber en kvalitativ, og i den forstand, mærkbar, oplevelse af velfærd
- at deltagelse i kulturaktiviteter åbner nye handlemuligheder hos den enkelte
- at kunst og kultur kan skabe værdi på flere områder: skærpe den mentale sundhed, skabe fysiske forandringer i kroppen, skabe organisatorisk innovation og tilføje liv og aktivitet i byens rum.
Det er dét afsæt vi med Kulturens Rige, ønsker at grave et spadestik dybere ned i. Og koble til konkret og delbar erfaring og indsatsforløb i de otte kommuner.
Målgruppe
A) voksne på vej ind i pensionsalderen (50-65årige), der er i risiko for at blive ramt af ensomhed
B) unge, der er på kanten til at mistrives (10-24-årige).
etableringer af borgerrettede indsatser.
Fokus
Formål
- At syv kommuner, fordelt på minimum tre regioner, gennemfører aktionslæringsforløbet.
- At syv kommuner i løbet af, eller som afslutning på, aktionslæringsforløbet igangsætter lokale borgerrettede og fællesskabte sundhedsfremmeindsatser med kultur som omdrejningspunkt.
- At borgerne (slutbrugerne) i de syv kommuners lokale indsatser, der bliver resultatet af aktionslæringsforløbene, oplever, at de gennem kulturen er blevet en del af aktive, meningsfulde fællesskaber, som øger deres trivsel (på længere sigt). Evalueringen er bundet op på ABC for mental sundheds-evalueringsramme.
- At der, på baggrund af evalueringsdesign udviklet før opstart af – og udfoldet gennem – aktionslæringsforløbet, ved projektets afslutning, er udarbejdet evalueringsdokumentation, der kan anvise vej for kommende indsatser omkring brug af kultur i kommunernes mentale sundhedsfremmende arbejde.
- At vi kan bruge projektet til, ud fra en praksisorienteret forskningsvinkel, at tilføje ny viden om, hvad kunst og kultur særskilt kan bidrage med i en helhedsorienteret tilgang til mentalt sundhedsfremmende arbejde.