Nu er ansvaret dit
Det kræver politisk mod at investere i sundhedsfremme, men tør du lade være?
Rettet til politikere
“Nu er ansvaret dit!” er Sund By Netværkets indsats rettet mod politikerne, og består af
en pjece og en
lille film med pointen: Det kræver politisk mod at investere i sundhedsfremme, for resultatet af investeringen findes måske flere år fremme i tiden eller høstes økonomisk af en anden forvaltning.
Borgernes folkesundhed er langt mere end fravær af sygdom. Det er hele kommunens ansvar, og det kan betale sig at fremme sundhed. Politikere kan forankre det lokalpolitiske ansvar for folkesundhed, som handler om også at skabe gode rammer for livskvalitet og trivsel. Politikere har ovenikøbet et trumfkort på hånden: Folk jagter det, der er billigt, moderigtigt, behageligt og lovligt. Med disse virkemidler kan man påvirke borgernes adfærd, og fremme borgernes trivsel og livskvalitet.
Sund By Netværkets pjece viser nogle af fordelene ved at investere i sundhedsfremme, og hvorfor det går hånd i hånd med kommunens øvrige fokus på behandling og patienter. I pjecen præsenterer vi udvalgte fakta om danskernes folkesundhed, baseret på tal særligt fra Sundhedsstyrelsen og Den nationale sundhedsprofil, samt formidler eksempler på politiske prioriteringer og indsatser til inspiration.
Her på hjemmesiden finder du to ting mere:
- Eksempler fra pjecen yderligere beskrevet med henvisning til kontaktpersoner mm. – se nedenfor
- En film (3:19 min) med flere fakta som fx kan vises på en temadag i byrådet, i de relevante udvalg mm. Se filmen via YouTube.
Dyk ned i de 10 eksempler
Læs mere
Klik dig videre til
den elektroniske udgave af pjecen.
Bestil flere af den trykte ved at sende en
mail til sekretariatet (så længe lager haves).
Læs også et interview med Sund By Netværkets tidl. sekretariatschef Christina Krog “Sundhed går på tværs” som er udkommet i Danske Kommuners Nyhedsmagasin den 12. dec. 2013.
Tak
Tak til de syv politikere, der leverede sparring under udvikling af materialet: Ellen T Schmidt fra Horsens Kommune, Erik Buhl fra Varde Kommune, Lolan Ottesen fra Ballerup Kommune, Louise de Richelieu fra Holbæk Kommune, Marie Louise Friderichsen fra Lolland Kommune, Veronica Hansen fra Odense Kommune & Åse Kubel Høeg fra Viborg Kommune.
Tak til også det norske Healthy Cities Network Sunne Kommuner, der inspirerede Sund By Netværket til arbejdet. Sunne Kommuner udgav i 2012 “Ta vare på velgerne dine” med to pjecer, fem korte film samt en hjemmeside til de nyvalgte kommunalpolitikere.
Kilder
Tal og fakta i pjecen baseres på oplysninger fra
Den nationale sundhedsprofil, 2010, Sundhedsstyrelsen
Forebyggelsespakkerne, 2012-13, Sundhedsstyrelsen
“Ulighed i sundhed – årsager og indsatser”, 2011, Sundhedsstyrelsen
Statens Institut for Folkesundhed
Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse mm.
Tjek for yderligere info om
kilderne til de fem overordnede temaer i pjecen.